моята количка

Количка
Количката е празна
Всички статии

Как биха били баните на бъдещето?

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Домашната автоматизация - от виртуални асистенти с контролиран глас до термостати, контролирани от приложения, бързо и неочаквано въведе бъдещето в нашите собствени домове. Тъй като технологиите продължават да напредват, начинът, по който взаимодействаме с нашата околна среда, вероятно ще се разраства все повече и по-футуристично - дори пространства, толкова лични, колкото нашите домашни бани. Въпреки че перспективата за такъв силно дигитализиран личен живот за някои може да е обезсърчаваща, други виждат потенциала на тази тенденция за подобряване не само на комфорта, но и на здравето и безопасността. По-долу очертаваме някои от технологиите, които се надяваме да видим в баните на бъдещето. 

Огледала

Умното огледало е една от най-емблематичните технологии на въображаемата бъдеща баня. В тази футуристична концепция, докато правите нещо толкова просто като сушене на косата или миене на зъбите, можете да четете новините, да проверявате времето или да гледате телевизия на огледалото точно пред вас. Някои дори си представят интелигентното огледало като способно да наблюдава здравето на своя потребител и да предава съответната информация на лекаря на потребителя, като по този начин уведомява специалистите за здравословните проблеми незабавно и елиминира необходимостта от физическо пътуване до лекарския кабинет.

Колкото и странно да изглежда, версиите на интелигентното огледало всъщност вече съществуват. Има огледала, които превръщат традиционната суета в банята в цифров хъб, който може да показва имейл, време, календар и други. Вече съществуват и по-малки версии на огледалото за наблюдение на здравето, които оценяват състоянието на кожата на потребителя и дават препоръки за пълноценно използване на продукти за грижа за кожата. Друг продукт, огледалото с прост човешки сензор, включва широк спектър от настройки за осветление, за да можете да видите как изглежда гримът ви във всяка среда. 

Вани и душове

Имаше широк спектър от интерпретации за това как ще изглежда душът или ваната на бъдещето. От интелигентни душове, които предупреждават, когато са ви намаляли продуктите за баня, до водосъхраняващи душове и вани, както и такива, които облекчават стреса с хромотерапия. Някои от тях вече съществуват, други предстои да бъдат разработени. И ако искате да гледате телевизия, докато се къпете – това съвсем скоро може да бъде възможно.

  

Тоалетни

Въпреки че бидето е често срещанао в Япония и Ориента, всеобщото му използване все още не е завладяло останалия свят. В нашата идеална баня на бъдещето, всеки има биде - в комплект с възможности за затопляне на седалки и почистващи струи. Някои дори предлагат тоалетни, които анализират съдържанието им, за да наблюдават здравето на потребителите, докато устойчивите тоалетни, които минимизират използването на вода, също са натурална тема.
  
 

Тези технологии представляват само малка част от възможностите за бъдещето на банята. От сушилни за тяло, до четки за зъби, проверяващи здравето. От чекмеджета, които затоплят кърпите ви, до подови настилки, които изпращат сигнал, ако паднете - възможностите изглеждат безкрайни. Когато се комбинира с автоматизирано осветление и гласов контрол в цялата баня, банята на бъдещето изглежда почти прекалено добра, за да е вярна. И все пак е ясно, че много от тези технологии, считани за нереалистични или чужди, вече съществуват. Остава само да получат широко приложение - нещо, което може да се случи по-рано, отколкото си мислим.

 

Остави мнение/коментар

    Все още няма коментари

Интересни статии